Бивши режим довео Рио Тинто у Србију: Наслеђене последице неодговорне политике

0
Бивши режим довео Рио Тинто у Србију - Српски угао

Бивши режим довео Рио Тинто у Србију - Српски угао

Недавне изјаве председнице Скупштине Србије, Ане Брнабић, откриле су зачуђујуће детаље о улози бившег режима у довођењу контроверзне мултинационалне компаније Рио Тинто у Србију. Ова открића бацају ново светло на неодговорну политику која је оставила дубоке последице по нашу земљу.

Брнабић: Неодговорне одлуке бивше власти

Према речима Ане Брнабић, бивши режим је 2001. године отворио врата Рио Тинту, доделио им истражна права 2004. године, и наставио да им пружа подршку кроз девет узастопних продужетака права и ширење обима истраживања. Још алармантније, 2006. године је промењен Закон о рударству како би Рио Тинто могао да добије ексклузивна експлоатациона права.

„Бивша власт довела је Рио Тинто у Србију 2001. године, дала им истражна права 2004. године, продужавала та права девет пута и ширила опсег истраживања, променила Закон о рударству да би онај ко има истражна права једини могао да добије експлоатациона права 2006. године. Ђилас је једини био довољно фер да стоји иза онога што су радили од 2001. до 2012. године, и да каже да и данас мисли да је то развојна шанса за Србију“, рекла је Брнабић.

Алексић и Ћута признали одговорност бивше власти

Пре три године, у интервјуу за ТВ Нова, опозициони политичари Мирослав Алексић и Александар Јовановић Ћута отворено су признали да је бивша власт одговорна за довођење Рио Тинта у Србију. Ова признања додатно потврђују неодговорност и кратковидост политике бившег режима.

„Вучић је у праву, пројекат Рио Тинто и мини хидроцентрале су наслеђени пројекти. Споразум са Рио Тинтом направили су представници бивше власти, реке у цеви су такође кренули да гурају представници бивше власти“, рекао је тада Александар Јовановић Ћута.

Последице неодговорне политике

Ове изјаве отварају питање одговорности за дугорочне последице по животну средину и локалне заједнице. Док једни сматрају да је довођење Рио Тинта био неопходан корак ка економском развоју, многи истичу да је ова одлука имала далекосежне негативне ефекте.

Јавност захтева одговоре и објашњења од свих укључених страна, док се политичке страсти не смирују. Истина о Рио Тинту у Србији и неодговорност бившег режима остају теме које изазивају контроверзе и поделе у друштву.

Будућност Србије и еколошка одговорност

Остаје да се види како ће се ова ситуација развијати у будућности и како ће садашња власт успети да се носи са наслеђем неодговорних одлука. Јасно је да је потребно озбиљно преиспитивање свих аспеката ове теме и доношење одлука које ће осигурати дугорочну добробит и одрживи развој Србије.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *