Вучић: Готово је немогуће избећи сукоб Хезболах – Израел

0
Вучић: Готово је немогуће избећи сукоб Хезболах – Израел - Српски угао

Вучић: Готово је немогуће избећи сукоб Хезболах – Израел - Српски угао

Председник Србије, Александар Вучић, изразио је данас уверење да свет улази у много теже време, наговештавајући да је готово немогуће избећи сукоб између Хезболаха и Израела. Према његовим речима, овај сукоб би могао да ескалира у прави велики сукоб због подршке коју Хезболах добија од Ирана.

Комплексна ситуација на Блиском истоку

  • „Хамас је тај који може да окупи цео исламски свет, у смислу декларација, хуманитарне подршке, али не директног учешћа у рату. А Хезболах је сукоб (Израела) са Либаном, нас уводи у велики сукоб на ономе што се зове Света земља, на целом истоку, али ангажује и комплетан запад и комплетан исток,“ изјавио је Вучић за ТВ Прва.

У осврту на свој интервју за швајцарски лист Велтвохе, Вучић је поновио да долази много теже време за свет и изразио веру у логику својих закључака.

Хронологија догађаја између Ирана и Израела

Сукоби између Ирана и Израела трају деценијама и обележени су бројним инцидентима и нападима. У наставку је хронологија неких од најзначајнијих догађаја:

1979: Иранска револуција

Иранска револуција доводи до успостављања исламске републике у Ирану и значајног заоштравања односа са Израелом. Израелски утицај у региону постаје једна од мета иранске спољне политике.

1982: Формирање Хезболаха

Током израелске инвазије на Либан, иранска Револуционарна гарда формира Хезболах, шиитску милитантну организацију, која постаје кључни играч у регионалним сукобима и блиски савезник Ирана.

2006: Либански рат

Хезболах и Израел улазе у отворени сукоб, што доводи до разорног рата који траје више од месец дана. Иран пружа значајну логистичку и финансијску подршку Хезболаху током овог сукоба.

2020: Убиство иранског генерала

Израел је оптужен за убиство иранског генерала Касема Сулејманија, команданта иранске елитне Кудс јединице. Овај инцидент доводи до значајне ескалације тензија између две земље.

2021: Напади на иранска нуклеарна постројења

Неколико иранских нуклеарних постројења погођено је у низу напада за које Иран оптужује Израел. Ови напади додатно компликују ситуацију и повећавају ризик од директног војног сукоба.

2022: Погибија иранског председника

Јавност верује да је за убиство иранског председника одговоран Израел, што додатно погоршава односе и повећава опасност од ширег конфликта.

Вучићеве изјаве и анализа ситуације на Блиском истоку указују на то да свет улази у веома турбулентно и неизвесно време. Суочавање са потенцијалним сукобом између Хезболаха и Израела, који укључује и велике силе као што су САД и Русија, захтева опрезност и дипломатске напоре како би се избегле катастрофалне последице за цео свет.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *