КОЛИКО КОШТА КОСОВО? ЗЕМЉА БОГАТА, НАРОД СИРОМАШАН!

0

Замислите да се једног јутра пробудите и више у Србији нема струје. Замислите да у блиској будућности зиму сачекате без грејања и тако читава Србија. Замислите да једног дана у свету батерије за мобилни телефон или даљински управљач једноставно престану да постоје. Тешко је замислити да тако нешто може да се догоди. Да ли можемо да замислимо да Косово и Метохија нису Србија? И који је сценарио лакше замислити?

Заправо први сценарио је са другим међусобно повезан. Није у питању научна фантастика, уколико узмемо у обзир да у Србији имамо залихе угља за још 30-40 година, док их на Косову имамо за наредних 16 векова.

Рудно богаство Косова и Метохије у до сада откривеним налазиштима седам стратешких руда(олово, цинк, сребро, никл, манган, молибден и бор) процењено је на 1000 милијарди долара, резерве литијума су према неким извештајима процењене да би  могле снабдети целокупну људску популацију 100 година, ако на то додамо остала богаства, погодности и предности овог подручија, оквирном рачуницом долазимо до шокантног податка.

Уколико би дошло до комплетног краха економије Сједињених Америчких Држава, на рачун независног Косова, њихови држављани би могли сасвим удобно да живе 49 година. Долазимо и до сасвим доброг аргумента за све оне скептике и одрођене Србе, који сматрају да је са Косовом готово, да немамо ништа од цркви и манастира и да је Косово историја и прошлост, а да треба да гледамо у будућност, да не требамо да гинемо, већ да живимо.

Боља будућност

Заправо у Косову је будућност, једино целовита Србија са Косовом и Метохијом у свом саставу, може бити јака, богата држава са сређеном економијом. И заправо на Космету нам је  све и материјално и духовно.

Не смемо заборавити да нам се тамо налази царска престоница Призрен, центар српске цркве Пећка Патријаршија, да нам се у средњем веку тамо налазило и још увек налазе, макар темељи или рушевине 1181 српских цркви и 113 манастира, 96 тврђава и старих градова, 14 двораца српске властеле и више од 500 древних гробаља.

Не смемо заборавити да Косово и Метохија спадају у једно од 5 најсветијих места Медитерана, одсек за културу Еврипске Уније уврстио је српске манастире са Косова и Метохије у најсветије области светске историје и ставио у ред, раме уз раме са Јерусалимом, Светом Гором, Меком и Ватиканом.

Не смемо заборавити да су Грачаница, Богородица Љевишка из Призрена, Високи Дечани и Пећка Патријаршија уврштени у светску културну баштину као српски манастири.

Не морамо ићи даље, довољно је да се држимо ових аргумената и да сагледамо и ствари које нам прећуткују.

Сетимо се овога када нам следећи пут поскупи струја или огрев, ја више не верујем да је то случајност

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *