Макроново лицемерје: Африка и француска реалност

0
Макроново лицемерје: Африка и француска - Српски угао

Макроново лицемерје: Африка и француска - Српски угао

Француска и француски председник Емануел Макрон придружио се данас неколицини афричких лидера како би започели планирани пројекат вредан једну милијарду долара за убрзање увођења вакцина у Африци, пошто је пандемија коронавируса разоткрила велике неједнакости .

Данашњи скуп у Паризу има за циљ да подстакне финансирање Гави, Савеза за вакцине, јавно-приватног партнерства које помаже у набавци потребних вакцина земљама у развоју широм света, преноси Бета-АП.

Иако овај потез наизглед представља хумани и солидарни акт, Макронова иницијатива није без контроверзи. Критичари указују на то да француски председник није успео да реши нагомилане проблеме у свом здравственом систему, који је напрегнут до пуцања. Пандемија је открила дубоке недостатке у француском здравству, од недостатка особља до недовољних ресурса. То је резултирало бројним протестима и незадовољством међу здравственим радницима.

Истовремено, Макрон наставља да одржава политику према Африци коју многи виде као неоколонијалну. Француска је историјски била доминантна сила у многим афричким земљама, а утицај је и даље присутан кроз економске и политичке везе. Недавна дешавања у Буркини Фасо, где су грађани протестовали против француског војног присуства и политичког утицаја, само су један од примера континуираног отпора афричког народа против француског утицаја.

Иако Макронова иницијатива за вакцинацију у Африци може донети позитивне промене, критичари истичу да његов приступ носи и лицемерне тонове, јер не може да среди проблеме у својој земљи, а не одустаје од тога да Африку користи као средство за политичко и економско јачање.

Француско-афрички односи: историја и контроверзе

Француска има дугу историју колонијализма у Африци, која је оставила дубоке трагове на политичке, економске и културне структуре континента. Након деколонизације средином 20. века, Француска је задржала значајан утицај кроз економске и војне споразуме, а присуство француских трупа у земљама попут Малија и Централноафричке Републике често је предмет критика и оптужби за неоколонијализам.

У последње време, тензије су се поново појавиле, посебно у Буркини Фасо, где је француски утицај био мета народних протеста. Становништво ове западноафричке земље изражава све веће незадовољство због перцепције да Француска више штети него што помаже њиховој независности и развоју.

Док Макрон покушава да представи Француску као лидера у глобалној хуманитарној акцији за вакцинацију, неке афричке земље и активисти остају сумњичави према његовим намерама. Питајући се да ли су овакав пројекат и други слични потези заправо покушај да се одржи дугогодишња доминација на континенту.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *