Пашињанове Прогнозе и Предстојећа Напетост: Јерменија на Раскрсници

0

Build Your Website in Minutes with One-Click Import – No Coding Hassle!

Пашињанов Позив на Мир - Српски круг

Пашињанов Позив на Мир - Српски круг

Премијер Јерменије, Никол Пашињан, упозорио је на вероватноћу нових сукоба на територији Јерменије, указујући на потенцијалну ескалацију ако Јереван не преда контролу над четири погранична села Бакуу. Ове напете прогнозе долазе у светлу текућих напора за демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана, процеса који би, по речима Пашињана, могао додатно затегнути односе између две земље.

Демаркација Границе: Пут ка Миру или Нови Сукоб?

Пашињан је најавио да су комисије за демаркацију већ започеле рад на утврђивању тачне границе, процес који се пажљиво прати и од стране међународне заједнице. Иако је намера да се кроз овај процес постигне већа стабилност и сигурност у региону, Пашињан је изразио забринутост да би овај процес могао прерасти у директан сукоб са Азербејџаном, уколико се захтеви Бакуа не испуне.

Услови Бакуа: Потенцијал за Нове Сукобе

Специфични захтеви Азербејџана укључују предају контроле над четири погранична села, што Пашињан види као могући катализатор за ескалацију напетости. Премијер Јерменије је нагласио да је политика Јерменије усмерена на превенцију ратних сукоба и настојање да се кроз дијалог и дипломатске канале реши ова криза.

Пашињанов Позив на Мир

У разговору са мештанима пограничних села, Пашињан је изразио уверење у неопходност јасног дефинисања јерменске границе као корака да се осигурања мир и стабилност. Премијер је истакао да је упркос изазовима, фокус његове администрације на одржавању мира и превенцији било каквих нових сукоба.

Док Јерменија стоји на рубу потенцијално нове кризе, свет пажљиво посматра како ће се разрешити овај деликатан проблем. Успех у демаркацији границе могао би представљати зрачак наде за дугорочни мир и стабилност у региону. Међутим, неиспуњавање захтева Бакуа носи ризик од нових сукоба, што би могло имати далекосежне последице не само за Јерменију и Азербејџан, већ и за целу међународну заједницу.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *