НЕМА МИРА НИ НАКОН 25 ГОДИНА: Нове лицимерне изјаве Америке

0

Build Your Website in Minutes with One-Click Import – No Coding Hassle!

Изјаве и понашање америчких званичника о НАТО бомбардовању СР Југославије 1999. године и данас изазивају буре негодовања. Амерички амбасадор у Србији, Кристофер Хил, недавно је прокоментарисао да нико није желео бомбардовање и да се надао да се то може избећи. Овакве изјаве многи виде као покушај да се оправда агресија која је нанела велику штету народу, уништила градове и угрозила суверенитет земље.

Лицемерно Правдање Агресије

Уочи 25. годишњице НАТО агресије, амбасадор Хил изјавио је да у то време „нико није био одушевљен бомбардовањем“ и да је „постојала нада да се бомбардовање може избећи“. Овакве изјаве могу се шватити као покушај релативизације деструктивне политике која је вођена према СР Југославији, игноришући суштинске последице које је агресија имала на људске животе, инфраструктуру и дугорочни суверенитет и интегритет земље.

Непоштовање Устава и Националних Осећања

Даље, амбасадорове речи и поступци америчких званичника често се тумаче као кршење уставних принципа Републике Србије и вређање националних осећања грађана. Упркос временској дистанци, недостатак извињења за агресију и непрекидна подршка отцепљењу Косова и Метохије од Србије остају болне тачке у међудржавним односима.

Питање ЗСО и Америчке Инвестиције

Амбасадор Хил истиче да је формирање Заједнице српских општина договорено пре 11 година и да би њено успостављање решило многе проблеме, као што су питање валуте и управљање образовањем на Косову и Метохији. Поред тога, наглашава да су Сједињене Америчке Државе данас највећи српски трговачки партнер у сервисима и да инвестирају у различите секторе, укључујући и најмодерније технологије.

Потреба за Праведним Решењем

Изјаве и понашање америчких званичника у вези са НАТО агресијом и ситуацијом на Косову и Метохији представљају континуитет политике која игнорише права и осећања српског народа. Две деценије касније, дијалог и тражење праведног решења остају неопходни, али за то је потребна искрена воља и поштовање међународног права и суверенитета свих земаља. Одржив мир и стабилност у региону не могу се градити на темељима лицемерја и непоштовања основних принципа међудржавних односа.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *