„Председник Вучић и Орбан историјски Самит о нуклеарној енергији у Бриселу

0

Build Your Website in Minutes with One-Click Import – No Coding Hassle!

Председник Вучић и Орбан историјски Самит

Председник Вучић и Орбан историјски Самит

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са премијером Мађарске Виктором Орбаном на вечери пред старт првог глобалног Самита о нуклеарној енергији. Овај догађај, који заједнички организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Белгија, биће одржан 21. и 22. марта 2024. године и представља највиши ниво састанка до сада искључиво посвећен нуклеарној енергији.

Самит ће окупити лидере из око 30 земаља, као и лидере индустрије, експерте и представнике цивилног друштва, с циљем наглашавања улоге нуклеарне енергије у решавању глобалних изазова, укључујући смањење употребе фосилних горива, повећање енергетске сигурности и подстицање економског развоја.

Председник Вучић и Орбан разменили су мишљења о актуелној геополитичкој ситуацији, регионалним питањима и енергетици, са посебним нагласком на значај нуклеарне енергије. Директор генерал ИАЕА, Рафаел Мариано Гроси, и белгијски премијер Александар Де Кроо заједно ће председавати самитом.

Самит ће обухватити високи ниво дискусија међу шефовима држава и влада, као и научне дебате о новим технологијама реактора, хибридним енергетским системима који интегришу нуклеарну енергију и обновљиве изворе енергије. Као и иновације у целокупном нуклеарном горивном циклусу и животном циклусу нуклеарних објеката.

Ово окупљање има за циљ да истакне обновљени замах за нуклеарну енергију и пружи висок ниво форума за представљање решења за неке од проблема са којима се сектор суочава како би остварио свој пуни потенцијал. Такође ће бити прилика за јачање веза између политичких и индустријских лидера, што је од изузетне важности за будућност нуклеарне енергије.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *