Зигија ће наследити Зита: Нови спасилачки пси у служби МУП-а

0
Нови спасилачки пси у служби МУП-а - Српски угао

Нови спасилачки пси у служби МУП-а - Српски угао

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије ускоро ће располагати са пет нових спасилачких паса, који ће бити спремни за најизазовније задатке. Међу новим надама издваја се Зита, немачки овчар, која ће заменити чувеног белгиског овчара Зигија, познатог по својим херојским подвизима.

Зигијев допринос и пензија

Белгиски овчар Зиги задивио је јавност својим учешћем у спасавању преживелих из рушевина након разорног земљотреса који је погодио југоисток Турске 6. фебруара 2023. године. Након ових херојских подвига, Зиги је отишао у заслужену пензију. Његов водич и власник, Мили Радојевић, ватрогасац-спасилац у Ватрогасној бригади Нови Сад, сада обучава нови подмладак спасилачких паса за будуће мисије.

Обука, нови спасилачки пси

Тренутно се у Сектору за ванредне ситуације налази пет младих паса на обуци: Дона, Кети, Сони, Зита и један пас који још увек нема име. Међу њима, Зита, немачки овчар, већ показује велики потенцијал да наследи Зигија.

„Прошле године у фебруару, када је био земљотрес у Турској, остали смо само на једном спасилачком псу, нашем Зигију, а раније их је било десет“, каже Мили Радојевић за „Новости“. „За потпуну обученост пса, како би достигао потребан ниво да спасиоц може да иде на теренски задатак, потребно је годину и по до две.“

Изазови обуке

Млади пси, старости од тек 10 до 11 месеци, већ су почели да савладавају основне елементе обуке за сложен и захтеван посао спасавања из рушевина или тражења изгубљених лица на отвореном простору. Радојевић наглашава да су потребни одговарајући услови за специфичну дресуру и обуку, коју водичи обављају као додатно ангажовање уз свој основни посао ватрогасца-спасиоца.

Будућност спасилачких тимова

Са новим генерацијама спасилачких паса, Сектор за ванредне ситуације биће боље опремљен за реаговање у кризним ситуацијама. Обука паса као што је Зита омогућиће брже и ефикасније спасавање живота у будућности, настављајући традицију коју је започео херојски Зиги.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *