Детаљи Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације

0
Детаљи Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације - Српски угао

Детаљи Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације - Српски угао

Дејтон: Потребна ревизија за ново доба

У свету политике, где се одлуке често доносе иза затворених врата, појавио се документ који би могао да промени судбину Републике Српске и Федерације БиХ. „Споразум о потреби покретања процедуре регулисања односа Републике Српске и ФБиХ у складу са Дејтонским споразумом и међународним актима“ представља храбар корак ка будућности, ослањајући се на принципе који су донели мир овом региону.

Дејтон као нужност и препрека

Иако је Дејтонски мировни споразум донео мир након крвавог сукоба, он је сада препрека за даљи напредак. „Ми смо то веома студиозно урадили. То је на бази Дејтонског мировног споразума јер Дејтонски споразум предвиђа да је Република Српска страна као што је и Федерација,“ изјавио је Милорад Додик, председник Републике Српске. Документ који ће бити представљен народним посланицима представља јасан и одлучан одговор на изазове са којима се суочава Република Српска од потписивања Дејтонског споразума.

Храбар корак ка самосталности

Документ предвиђа формирање две независне политичке и територијалне целине које ће функционисати у складу са споразумом. Иако је Дејтон био важан за окончање сукоба, он није предвидео динамику развоја и потребе модерне БиХ. За Републику Српску, ово је прилика да крене напред и осигура бољу будућност за своје грађане.

Заштита интереса Републике Српске

Документ који ће бити представљен Народној скупштини Републике Српске има за циљ да заштити интересе Српске и обезбеди стабилност у складу са међународним правом. „Он управо обухвата проблеме и противправне радње са којима се Република Српска суочава од дана потписивања Дејтонског споразума па до данас. И врло је јасно да ове радње и покушаји неће стати и крајњи циљ управо јесте укидање Републике Српске и стварање унитарне БиХ,“ изјавио је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске.

Реакција на нападе

Документ је реакција на сталне нападе међународне заједнице и политичког Сарајева. Званичници Српске истичу да се ради о мирном решавању проблема и заштити интереса Српске. „Оно што се налази у споразуму, а што је најважније је у складу са Дејтонским мировним споразумом. Ми нисмо тражили ништа што је изван тога. Република Српска је страна потписница тог споразума. Значи, ако сте могли да га закључите као страна можете да понудите и овакав споразум,“ нагласио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

Будућност у нашим рукама

Док се политичко Сарајево опире свакој промени, Република Српска показује одлучност и зрелост да преузме своју судбину у своје руке. Документ о мирном раздруживању може бити путоказ ка бољој будућности и истинској стабилности у региону.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *