Руска Дума захтева од УН да позову НАТО на одговорност због бомбардовања Југославије

0

Build Your Website in Minutes with One-Click Import – No Coding Hassle!

Русија: Руска Дума поднела је официјални апел УН - Српски круг

Русија: Руска Дума поднела је официјални апел УН - Српски круг

Руска Дума поднела је официјални апел Уједињеним нацијама са захтевом да се Северноатлантска алијанса (НАТО) позове на одговорност због своје улоге у бомбардовању Југославије 1999. године. У апелу, који је једногласно усвојен, Руска Дума позива на осуду НАТО операције која је, по њиховим речима, нанела озбиљну штету како животној средини, тако и здрављу становништва у региону, посебно истичући употребу муниције са осиромашеним уранијумом.

Током обележавања 25 година од НАТО интервенције, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Русија никада неће заборавити да је Косово суштински део Србије. Захарова је критиковала НАТО због његове „хуманитарне интервенције“ у Југославији, истичући да је операција показала свету истинско лице таквих интервенција.

Овај позив Руске Думе одјекнуо је међународно, бацајући ново светло на дуготрајне последице НАТО интервенције у Југославији. Критике упућене НАТО-у фокусирају се на дугорочне здравствене и еколошке последице употребе осиромашеног уранијума, које укључују пораст случајева оболелих од рака и других болести у погођеним подручјима.

Док Русија позива на преиспитивање и осуду акција НАТО-а, остаје нејасно како ће међународна заједница одговорити на овај захтев. С обзиром на комплексност међународних односа и претходне улоге Уједињених нација у сукобима широм света, предстоји видети какав ће бити одговор и да ли ће Русијин апел довести до значајнијих промена у ставовима или политикама на међународном нивоу.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *