Вулин: Српска војска је кичма српске државе!

0
Вулин: Српска војска је кичма српске државе! - Српски угао

Вулин: Српска војска је кичма српске државе! - Српски угао

Потпредседник Владе Србије, Александар Вулин, присуствовао је у селу Гостиље „24. Видовданском скупу“, традиционалном сусрету ветерана 63. падобранске бригаде, која ове године слави значајан јубилеј – 80 година од свог оснивања.

У име председника Србије и врховног команданта Војске Србије, Александра Вучића, Вулин је падобранцима честитао празник и истакао да је српска војска стожер државности, док је 63. падобранска бригада симбол њене непобедивости.

„Сви велики народи, а српски народ је велики народ, створени су и опстали на великом миту, српски народ на косовском. Замислите да га нема да ли бисмо били овакви какви јесмо, да ли бисмо претрајали векове ропства, истребљења и ратова. Све велике војске, а српска војска је велика војска, почивају на миту о непобедивој војсци, о непобедивој јединици. Део тог мита о непобедивој војсци и непобедивој јединици је 63. падобранска. И да ли бисмо били данас онакви какви јесмо да није било те легенде и тог тврдоглавог уверења да смо бољи и јачи од најбољих и најјачих. Можда само јачих, а не и бољих“, рекао је Вулин.

Падобранци – симбол снаге и истрајности

Вулин је истакао да је поносан што стоји испред строја падобранских ветерана, наглашавајући да ови људи нису само чувари сећања, већ и активни учесници у креирању будућности Србије. „Док вас гледам, док гледам вашу децу, док осећам искрену бол за онима који нису овде и који никада неће бити овде, осећам и бескрајан понос што јединица постоји а хтели су да је нема,“ рекао је Вулин.

НАТО агресија и отпор

Вулин је подсетио на НАТО агресију 1999. године и истрајност 63. падобранске бригаде упркос свим покушајима да се она уништи. „Трајала је и траје. Покушали су да убију и 63. падобранску онако како нису успели да је убију за време НАТО агресије. Да вас умање, да вас унизе, да вас понизе, да вас спусте на ранг батаљона. Од вас сам чуо и научио – увек бригада, никад батаљон,“ рекао је Вулин.

Повратак у ранг бригаде

„И када смо, на иницијативу Министарства одбране, а по наређењу председника Републике Србије, вратили 63. тамо где јој је место, у ранг бригаде, показали смо да се са агресијом не миримо, да ћемо се борити до краја, и да српска војска јесте оно што чини српску државу,“ поручио је Вулин.

Симбол српске слободе

Вулин је истакао да је однос према 63. падобранској бригади одраз односа према српској држави и српској слободи. „Зато су вас спуштали, да нестанете, да тихо умрете, да вас забораве. А на кога би се онда будући војници ослањали да нема сећања на вас? На кога би се ослањали, на кога би желели да личе да нема овог строја и да нема вас? Могу да нас хапсе, смењују, затварају, могу да нас стављају под санкције, али из овог строја не могу да нас избаце. Не могу да нас помере докле год овај строј хоће да будемо у њему,“ закључио је Вулин.

Ветерани 63. падобранске бригаде, својим примером и пожртвовањем, настављају да буду инспирација и симбол снаге српске војске и државе.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *