СПОРНА ОДЛУКА: Израел Регрутује Ултра-православце у Војску!

0

Израелски Врховни суд је донео одлуку о регрутацији ултра-православних Јевреја, познатих као „харедими“, у војску. Ова одлука је донета са намером да се исправи кршење закона о равноправности, јер влада дуго није позивала одређене групе грађана на служење војног рока. Одлука је изазвала сукобе са полицијом и бурне реакције у јавности. Суд је такође одлучио да обустави трансфер субвенција и стипендија јешивама (јеврејским верским образовним установама) за студенте који избегавају војну службу.

Противљење и Разлози

Ултра-православци се противе служењу војног рока из више разлога. Неки због антиционизма, верујући да је Израел створен „погрешно“ јер нису чекали долазак Месије. Други се противе војсци због њене нерелигиозности и присуства жена у служби. Трећи су уверени да је проучавање Торе важније од војне службе, верујући да молитва боље штити Израел него оружје. Постоје и они који једноставно не желе да служе без идеолошких разлога.

Историјски Контекст

Практика ослобађања ултра-православаца од служења војног рока датира још од првог премијера Израела, Давида Бен Гуриона. Тада је постигнут „статус кво“ договор, којим су признати одређени верски аспекти, попут државних празника на јеврејске празнике и Шабата као слободног дана. Ултра-православци су тада чинили око 1% становништва и њихово ослобађање од војне службе није било значајан проблем.

Демографске Промене

Данас ултра-православци чине око 14% израелског становништва, а њихов број и даље расте. Теоретски, ове године би требало да буде позвано око 63 хиљаде православаца. Овај проблем није резултат недостатка људства у војсци, јер Израел има довољно војника. Разлог је политички. Неравномерна расподела терета одбране земље створила је друштвене тензије.

Социјализација и Интеграција

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) не служе само за одбрану, већ и за социјализацију, јер представљају место где се сусрећу различити делови друштва. Војска многим војницима пружа основну професију, што би ултра-православцима могло омогућити бољу интеграцију на тржиште рада и побољшање животних услова. Међутим, регрутовање великог броја харедима одједном представља проблем за ИДФ, јер није јасно како их интегрисати у војно окружење.

Улога Алтернативне Службе

Већина израелских аналитичара сматра да би најефикаснији начин био да се ултра-православни Јевреји регрутују у алтернативну службу, уместо у класичну војску. Алтернативна служба у Израелу укључује помоћ у болницама, старачким домовима и рад у јавним организацијама које комуницирају са проблематичним деловима становништва.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *