ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА: Скупштина Црне Горе Усвојила Резолуцију о Геноциду у Јасеновцу!

0
Скупштина Црне Горе Усвојила Резолуцију о Геноциду у Јасеновцу! - Српски угао

Скупштина Црне Горе Усвојила Резолуцију о Геноциду у Јасеновцу! - Српски угао

Скупштина Црне Горе усвојила је Резолуцију о геноциду у Јасеновцу и логорима Дахау и Маутхаузен, чиме је постала прва држава на свету која је на овај начин препознала стравичне догађаје из Другог светског рата. Ова одлука донета је уз гласање 42 посланика, од којих је 41 био за, а један против, како преноси РТЦГ.

Поносна Иницијатива Председника Парламента

Председник црногорског парламента, Андрија Мандић, изразио је понос због усвајања резолуције, истичући да је ово резултат домаће иницијативе без утицаја са стране. „Ово је резултат наше идеје и нашег договора. Нико се није мешао са стране,“ рекао је Мандић, наглашавајући значај овог чина за Црну Гору и њено друштво.

Разматрање и Усвајање Амандмана

Одбор за људска права и слободе Скупштине Црне Горе разматрао је 21 амандман који је поднет на Резолуцију о Јасеновцу. Након детаљне расправе, амандмани су усвојени, чиме је финализована верзија резолуције која је потом предложена и усвојена на седници Скупштине.

Значај Усвајања Резолуције

Усвајање ове резолуције представља важан корак ка признавању и осуди злочина почињених у логору Јасеновац, као и у Дахау и Маутхаузену. Јасеновац, један од најозлоглашенијих логора смрти у Европи током Другог светског рата, био је место страдања стотина хиљада људи, међу којима је велики број Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

Симболичан Корак ка Признавању Истине

Ова резолуција је симболичан корак ка признавању истине и помирењу, али и опомена да се страхоте прошлости никада не смеју заборавити. Усвајањем резолуције, Црна Гора шаље снажну поруку о посвећености људским правима и слободама, као и о значају историјског памћења.

Скупштина Црне Горе је усвајањем Резолуције о геноциду у Јасеновцу показала храброст и одговорност према историјским чињеницама и страдању невиних жртава. Овај чин је корак напред у правцу изградње друштва заснованог на правди, истини и помирењу.

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *