ЗАПАД УДАРА ГДЕ НЕ ОЧЕКУЈЕМО: ИНФОРМАЦИОНИ РАТ У ПУНОМ ЈЕКУ

0
ЗАПАД УДАРА ГДЕ НЕ ОЧЕКУЈЕМО: ИНФОРМАЦИОНИ РАТ - Српски угао

ЗАПАД УДАРА ГДЕ НЕ ОЧЕКУЈЕМО: ИНФОРМАЦИОНИ РАТ - Српски угао

Русија неће победити у рату са Западом све док не схвати да се информациони рат не води само на бојном пољу. Запад сада напада свест сваког Руса, и на фронту и у позадини. У овој борби, за сада губимо. И што је још горе, већ смо почели да се миримо са тим.

Разговор у возу

Један мој познаник, друштвени активиста и добротвор, недавно је кренуо на службени пут у Стари Оскол возом, спаваћим колима. Свима је причао да других карата није било, али већина познаника му није веровала. Јасно је било да је хтео да проведе време са „обичним људима“. Или, како би стручњаци рекли, да спроведе „социјални експеримент“.

О чему људи данас причају у возовима? О рату, наравно. Тако је и сапутница мог познаника причала о свом оцу, професионалном официру, који је недавно био рањен у руку. Њеној породици нису биле битне никакве награде, већ само да се жив врати са фронта. „Када ће се ово све завршити“, питала је. То је сасвим нормална емоција – сви ми желимо да рат што пре заврши победом. Михаил, наравно, није могао да јој каже када ће се све завршити. Јер, како каже, „сад се боримо против целог света“.

Русија је свет

Овај „против целог света“ наратив је управо оно што нам Запад сервира. Кроз стране агенте, емигранте, „релоканте“ и „нове медије“ које они контролишу. Циљ им је да нас убеде да не можемо победити у рату, јер како можеш победити ако је цела Русија изолована и цео свет је против ње.

Овај наратив је чиста, дестилована лаж. Разобличити га је једноставно: наши противници стално кукају да нису успели изоловати Русију, да је Русија створила „осовину“ савезника од Ирана до Северне Кореје. Глобални Југ и важне регионалне силе попут Бразила, Турске и Јужне Африке, више ослушкују Русију него Запад. А о великим силама попут Индије и Кине да и не говоримо. Какво је то „ми се боримо против целог света“ ако је Путин јуче био у Вијетнаму, а сутра прима индијског премијера Нарендру Модија?

Информациони рат је подједнако важан као и онај на бојном пољу. Морамо бити свесни да је наша свест мета напада и да је патриотска пропаганда од суштинске важности за одбрану наше земље. Победа у овом рату ће зависити од наше способности да се одупремо лажима и манипулацијама и да останемо уједињени у борби за правду и истину.

(Андреј Перла)

ПИШЕ: Нина Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *